Populāras ziņas

trešdiena, 2011. gada 30. marts

FTTx -- Tehnoloģijas un klasifikācija

Visi Interneta pakalpojumu sniedēji, gan Latvijā, gan ārvalstīs noteikti izjūt nemitīgu trafika pieaugumu savos tīklos un klientu vēlmes pēc jaunas klases pakalpojumiem. Pamazām šī pieaugošā klientu apetīte pēc aizvien lielākām datu plūsmām ir izsmēlusi līdz šim izmanoto vītā pāra vara kabeļu tehniskās iespējas un aizvien biežāk un intensīvāk piekļuves tīklā tiek izmantoti optiskie kabeļi, kuriem no fizikas viedokļa ir tuvu vai neirobežotas iespējas datu pārraides ātruma ziņā, kas atkarīgas vien no izmantotās tehnoloģijas.

Par iespējām izmantot dažādas piekļuves tīkla tehnoloģijas un to iespējas un trūkumus apskatīsim dažos nākošajos rakstos, bet šajā rakstā vēlos koncentrēties uz terminu FTTx. Būtībā ar šo saīsinājumu apzīmē teikumu „Fiber To The X” – kas nozīmē šķiedra uz X un šis termins kopumā apzīmē šķiedras izmantošanu pēdējā jūdzē, jeb piekļuves tīklā. Atkarībā no tā cik daudz optiskais kabelis tiek izmantots, tad arī mainās pēdējais burts - tas „X” apzīmē cik lielā mērā tad šķiedra tiek izmantota, kombinācijā ar vara piekļuves tīkliem:

- FTTN - Fibre to the Node (Neighborhood)- Šķiedra uz tīkla mezglu, parasti šis FTTx paveids apzīmē optiskās šķiedras izmantošanu posmā no operatora galvenā tīkla mezgla līdz piekļuves mezglam, piemēram pilsētas rajona DSLAM vai Ethernet rūterim. Parasti šī tīkla mezgla apkalpošanas rādiuss ir līdz 2 km un tiek apkalpoti vairāki 100 klientu. Kā vara tīkla tehnoloģija no pakalpojuma mezgla tiek izmantots parasti DSL vai Ethernet komutātoru kaskādes;

- FTTC - Fibre to the Curb (Community) - Doma ļoti līdzīga kā gadījumā ar FTTN, tikai šķiedra tiek izmantota līdz tīkla komutatoram, kas apkalpo vairākas mājas, mikrorajonu, aptuveni 300 metru rādiusā ap šo pakalpojumu mezglu un tāpat tiek izmantotas vai nu DSL vai Ethernet piekļuves tehnoloģijas.

- FTTB - Fibre to The Building - Šķiedra tiek izmantota posmā no operatora galvenā tīkla mezgla līdz klienta mājai, bet klienta mājas iekšienē tiek izmantoti komutatori un līdz dzīvokļiem tiek izmantoti 5. kategorijas Ethernet kabeļi;

- FTTH - Fiber to The Home (FTTP - Fibre to the Premises) - Šajā gadījumā visā pēdējā jūdzē no operatora pakalpojuma mezgla līdz klientiem tiek izmantots optiskās šķiedras kabelis. Tā kā noteikti tieši optiskais kabelis ir nākotnes Interneta (un ne tikai) komunikācijas nesējs savu tehnoloģiski gandrīz vai neierobežoto iespēju dēļ, šī uzskatāma par progresīvāko pieeju šķiedras izmantošanai pēdējā jūdzē.

Nākošajos rakstos meiģināsim koncentrēties uz FTTB un FTTH tehnoloģijām, iemesliem kāpēc būtu jākoncentrējas uz šīm tehnoloģijām un veidiem kā šīs tehnoloģijas ir iespējams ieviest.